Rupanya tak berapa cantik kan. Tapi rasanya ada. Mujur anak-anak leh terima menu nie... Klu tak mak ngan ayahnya jerlah yang makan...
Bahan - bahan
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
3 biji terung
4@5 ulas bwg merah
Halia
Sedikit udang kering
3 sudu serbuk kari daging
2 sudu besar kerisik
600ml santan
2 keping asam gelugur
Cara-caranya...
Tumbuk bwg merah, halia dan udang kering.
Satukan rempah kari dan kerisik serta bhn yg ditumbuk tadi.
Panaskan minyak dan masukkan bunga cengkih dan kulit kayu manis dan bhn yg disatukan tadi.
Masak hingga pecah minyak.
Masukkan santan biarkan mendidih
Masukkan terung. Klu masukkan awal terung akan lembik.
Masukkan 2 keping asam gelugur (klu pajeri nanas tak yah letak sbb nanas dah masam)
Biarkan sehingga terung masak dan angkat...
Jemput makan
No comments:
Post a Comment